TALLER DE METEOROLOGIA

ATMOSFERA
La primera classe del taller de meteorologia va tratar sobre l'atmosfera, vam fer quatre experiments i el Cesc ens va ensenyar un video de totes les capes que tenia l'atmosfera. prime redactaré els experiments i després explicare una mica el que vaig entendre.
EXPERIMENTS
  • En el primer experiment el Cesc va posar un plat amb aigua, amb una vela, i un got al damunt, l'experiment era que la vela apagava i l'aigua pujava, aixó era perquè el foc s'alimenta d'oxigen, i quan s'apagava, l'aigua feia la funció de l'oxigen i pujava.
  • El segon experiment era una ampolla rodejada d'un embut per plastelina, evitant que surti l'aire. Quan va ficar l'aigua, no baixava perquè l'aire no sortia.
  • El tercer experiment, haviem de soplar una boleta de paper, i que es fiques dins l'ampolla, van soplar alguns companys, però no ho aconseguien.
  • L'últim experiment, el quart, havia un globus dins l'ampolla, enganxat perquè el poguéssim inflar, alguns companys ho van intentar, alguns ho van aconseguir, però d'altres no, era extrany, però després el profe ens va dir que a l'ampolla hi havia un forat per fer sortir l'aire, a vegades el tapava, a vegades no.
CAPES DE L'ATMOSFERA

Després dels experiments el Cesc ens va ficar un video sobre les capes de l'atmosfera, eran cinc en total:
  • TROPOSFERA: La capa més baixa, es on hi ha vida. 0-20 km d'altura
  • ESTRATOSFERA: Es la segona capa més baixa, pots arribar amb un globus d'aire. 20-50 km d'altura.
  • MESOSFERA: Es la capa de la meitat, allí estan els meteorits. 50-85 km d'altura.
  • TERMOSFERA: Per aquesta capa estan les aurores boreals, ja que son als 100 km d'altura. 85-690 km d'altura
  • EXOSFERA: Es la capa més alta de totes, també la més llarga, es troba desde els 690 km d'altura fins els 10.000 km d'altura.


Resultado de imagen de capas de la atmosfera wikipedia
SOL
En la segona classe del taller de meteorologia, vam fer uns quatre experiments, un casa, de deures i tres a la classe. Cada experiment ensenya alguna cosa sobre el Sol.
  • Per què el cel es blau? El primer experiment va ser de deures, haviem de omplir un got amb aigua, i després unes gotes de llet, haviem de tindre una llenterna, per anar iluminant, davant del got, a l'esquerre etc... Vaigbveure que els colors anaven cambiant, per exemple, primer vaig veure un color blau, després els colors es van anant fent més vermellosos. 

  • Albedo: el primer experiment que vam fer a classe el vam fer al terrat, el Cesc va donar uns quants globus blancs a alguns companys, d'altres globus negre, i un globus groc. Els feia sortir, apuntava amb una lent als globus, els blancs no petaven, però els negres si, això pasava per l'albedo, el negre atrau més el negre, així que es petava abans, el groc tampoc va petar, però era perquè no feia el sol suficient.

  • L'arc de Sant Martí: El tercer experiment es necessitava un disc, un paper i un lloc on el sol apuntes, era en parelles, ho vaig fer amb el meu millor amic, el Sandro. Amb el paper vam posar el disc de manera que feia un reflexe amb el sol, fent els colors de l'arc de Sant Martí. Per cert, una curiositat, l'arc de Sant Martí és rodó i no un semicircul, així es veu desde un avió Resultado de imagen de arcoiris desde un avion
  • Per què hi ha gel als pols: Aquest es l'experiment que menys vaig entendre, però tratare d'explicar-ho el millor que pugui. Després de fer dos experiments al terrat, vam baixar a la classe, el professor var tancar les llums, va apuntar la llum, primer al centre, molt a prop només es veia llum a la zona on apuntava, després la va girar una mica a dalt, es va veure molt diferent, crec que això vol dir que com el Sol al apuntar diferent, als pols no arriba.

LA PRESSIÓ ATMOSFERICA
En aquesta classe del talle de meteorologia el Cesc ens va parlar de la pressió atmosferica, va explicar, que l'aire pesava, cosa que jo no savia, però al equivocarme responent m'ho va fer aprendre d'una manera una mica curiosa, em va fer aixecar els braços una estona, també vaig aprendre que, no pots obrir la porta d'un avió a l'aire, per la pressió de fora.
  • Es junten sense tocar:
El primer experiment que vam fer a classe va ser molt interesant, el Cesc va posar dues llaunes de refresc a sobre d'unes pajetes, va bufar amb una pajeta, i les llaunes en vegades de separar-se, es van tocar. Va explicar que al bufar va treure l'aire que els separava, i es van juntar. També el Cesc va explicar, que no només pasa si fas l'experiment, per exemple: si vas amb  una bicicleta i pasa un camió molt a prop, el camió treu l'aire que els separa, i vas a la roda del camió... Quina por. 
  • La força de la pressió:
En aquest experiment, el Cesc va ficar alcohol a una bola de cotó, i li va prendre foc, va ficar-ho dins d'una ampolla, i a la boca de l'ampolla va ficar un ou, com la boca era més petita, l'ou no queia a baix. En l'experiment tratava de que l'ou baixes fins caure al fons de l'ampolla sense trocar-ho. Ho va fer, aquest va ser l'experiment que més em va agradar. L'ou va baixar perquè quan el cotó va començar a cremar
  • La pressió actua en totes les direccións:
Vam pujar al terrat per fer l'ultim experiment, tapaves un got ple d'aigua, i el ficaves boca abaix, va ser curios que l'aigua no va caure.



APARELL METEOROLOGIC
Aquest aparell 'haviem de nfer de deures, en parelle, podiem agafar molts, nosaltres voliem fer el psicometre, però vam tindre problemes per quear, i vam decidir-nos per la veleta que era més rapid, va ser interesannt fer-ho, però com no havia vent, no vam poder fer un video de prova



EL VENT
Primer de tot el Cesc ens va explicar alguns dels tipus dels vents, al nort es tramuntana, al sur migjorn, a l'est llevant i a l'oest ponent, pot saber quin tipus de vent es amb la rosa dels vents
ELS EXPERIMENT
  • L'ampolla d'aire: En aquest experiment s'havia d'agafar una ampolla de plastic buïda, fer-l'hi un petit forat, la ficaves a la nevera, la treies després de 30 minuts, quan acaves tapes el forat amb cinta, i la tornaves a ficar a la nevera, pasaven uns 30 minuts i la sacaves, treies la cinta, i tot l'aire sortia rapidament, per les particul·les d'aire calent.
Resultado de imagen de botella de plastico
  • El fil: En aquest experiment, haviem d'agafar un fil, obriem una mica la nevera, quan el ficaves adalt anava cap a dins, i quan el ficaves a baix anava cap a fora
Resultado de imagen de nevera
  • La rotació: Nomes havies de ficar una agullar a una pilota de tennis, però senyalant el nort i el sud, i el feies girar

Resultado de imagen de pelota tenis
TEMPERATURA
  • La llauna: En aquest experiment, fiques una llauna a un plat amb aigua i prens foc, jo creia  que no faria foc, no se perquè em feia pensar-ho. Tecnicament he ancertat, però no era el que pasava, bueno, pasava però... Que no era el que interersava, en l'experiment quan li preies foc, la llauna s'aixecava, aixó es perquè, les particules de l'aire calent es movien molt rapid, i l'aire calent opucava més, així fent que es mogues.
  • La capsa màgica: En aquest experiment el cesc ficava una espelma encesa sota una caixa, després amb una altra espelma ficar-la a un parell de forats que hi ha, jo creia: que en el forat d'adalt, no pasara res, però abaix, pasara alguna cosa. El que va passar va ser molt sembant al experiment del fil, quan estava a dalt la flama anava cap a fora, però quan estava abaix la flama anava cap dins.
Resultado de imagen de caja de carton


LA HUMITAT


La llauna que sua: Aqui jo pensava que el gel es derretiria per la sal. Però quan el Cesc va explicar el perquè de perque caien gotes d'aigua em va semblar que vaig fallar, va dir que es tratava de que l'aigua que hi ha  a l'etorn (humitat) es transformava en aigua liquida, la condensació.
Resultado de imagen de lata sudando

La pinya colada: En aquest experiment el Cesc va dir que si ficaves una pinya en aigua (pinya dels pins) i la pinya es tancaria per l'humitat, i aixó mateix va passar.
Resultado de imagen de experimento piña del pino
El nuvol dins d'una ampolla: En Cesc per començar, tenia una ampolla amb una mica d'alcohol, després haviem d'unflar l'ampolla, una vegada la pressio era molta, es creava un nuvol, quan el tocaves veies que no era gasos, tal i com havien ensenyat a primaria.
Resultado de imagen de nuve dentro de una botella





Comentarios

  1. faltaria alguna imatge però has fet una cosa que casi ningú ha fet has ampliat

    ResponderEliminar
  2. no hi havia vent per provar el penell però podríeu haver bufat!!!!!

    ResponderEliminar
  3. costa entendre en alguns experiments el per què passa ....

    ResponderEliminar

Publicar un comentario